26820 61234
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Χριστίνα Β. Μπάθα

Λ. Ειρήνης 19 Πρέβεζα
Ωτορινολαρυγγολόγος
Μπάθα Χριστίνα

Πως μπορούν οι γονείς να σιγουρευτούν ότι το παιδί τους ακούει καλά;

Οι γονείς πρέπει από μόνοι τους να ζητήσουν ωρλ εξέταση εφόσον είναι ενημερωμένοι.
ΩΡΛ Ιατρείο

Πότε Γίνετε η εξέταση;

Η εξέταση γίνεται από την 2η εως την 5η ημέρα της ζωής πριν την έξοδο από το μαιευτήριο με τις ωτοακουστικές εκπομπές ή και αν χρειαστεί με προκλητά δυναμικά… 2 εξετάσειςτελείως ανώδυνες ενώ το μωρό κοιμάται. Όσο αργότερα γίνεται η εξέταση τόσο πιο δύσκολη είναι γιατί μειώνονται οι ώρες και αρχίζει να κινείται εντονότερα οπότε χρειάζεται νάρκωση για να γίνει μια τόσο απλή εξέταση.

Ενώ σε πολλές χώρες της Ευρώπης είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος της ακοής σε όλα τα μαιευτήρια, στην Ελλάδα ακόμα δεν είναι και γίνεται μόνο για νεογνά υψηλού κινδύνου ενώ θα έπρεπε να γίνεται σε όλα .

Πότε η νέα μητέρα θα ανησυχήσει:

Μέχρι 6 μηνών το μωρό πρέπει σε ένα δυνατό ξαφνικό θόρυβο να σφίξει τα βλέφαρά του (ωτοβλεφαρικό αντανακλαστικό), ή θα πρέπει να αναπηδήσει όλο του το σώμα ή να τεντώσει τα χέρια και τα πόδια του ( αντανακλαστικό του Moro) ή ενώ κοιμάται να ξυπνήσει απότομα σε έναν ήχο περίπου 80 ντέσιμπελ.

Από 6 μηνών εως 2 ετών θα πρέπει να στρίβει το κεφάλι του στο χτύπημα ενός κουταλιού στο φλιτζάνι ή μιας κουδουνίστρας ενώ ο γονιός κάνει αυτό το θόρυβο πίσω από την πλάτη του χωρίς το μωρό να τον βλέπει. Ή να του αποσπά την προσοχή το γαύγισμα ενός σκύλου. Μετά το χρόνο πρέπει να αντιδρά όταν το φωνάζουν με το όνομά του και μετά τους 18 μήνες να έχει λεξιλόγιο με τουλάχιστον 30 λέξεις. Μετά το 2ο έτος πρέπει να σχηματίζει προτάσεις με το λιγότερο 2 έως 3 λέξεις.

Αν αυτά δεν υπάρχουν πρέπει οι γονείς να ζητήσουν τη βοήθεια του ωτορινολαρυγγολόγου.

Οι συγγενείς βαρηκοίες όσο πιο νωρίς διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν τόσο μεγαλύτερο το όφελος του παιδιού όσον αφορά στην ακοή του στην ανάπτυξη του λόγου και της νοητικής ικανότητας και τέλος της κοινωνικοποίησής του.

Αντιμετωπίζονται με την τοποθέτηση ακουστικού βαρηκοίας από την ηλικία των 3 μηνών και με κοχλιακό εμφύτευμα από την ηλικία των 10 μηνών και έπειτα ανάλογα με το πότε θα τεθεί η διάγνωση.

Επίκτητη βαρηκοία

Η επίκτητη βαρηκοία σε ένα κατά τα άλλα υγειές παιδί έχει σαν πιο συχνή αιτία την μέση ωτίτιδα συμβαίνει ως επί το πλείστον το χειμώνα κατά τη διάρκεια των ιώσεων και κυρίως σε παιδιά που πάνε παιδικό σταθμό 3 έως 5 ετών. Δεν έχει πόνο εξ αρχής, όταν πονέσει σημαίνει ότι έχει μαζευτεί υγρό πίσω από το τύμπανο και το πιέζει τόσο που μπορεί να κάνει διάτρηση. Μόλις γίνει η διάτρηση ο πόνος σταματάει και τρέχει πυώδες υγρό από το αυτί, υγρό επιμολυσμένο με μικρόβια. Το αυτί είναι βουλωμένο το παιδί δεν ακούει καλά και μπορεί και να ζαλίζεται και να μην έχει και όρεξη να φάει , θα είναι ανήσυχο και μπορεί να κάνει και πυρετό.

Μέση Ωτίτιδα

Η μέση ωτίτιδα σχετίζεται με ιούς και με βακτήρια , η εξέταση από τον ωτορινολαρυγγολόγο περιλαμβάνει μικροωτοσκόπηση, τυμπανόγραμμα και λήψη καλλιέργειας του υγρού.

Η θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά αντιπυρετικά και παυσίπονα. Εάν το υγρό παραμένει για 3μήνες μετά το πέρας της θεραπείας μπορεί να χρειαστεί παρακέντηση του τυμπάνου ή και τοποθέτηση σωλινίσκων αερισμού ανάλογα με την περίπτωση.

Συνήθως πίσω από τη μέση ωτίτιδα που επιμένει κρύβονται τα λεγόμενα κρεατάκια στα παιδιά.

Πως μπορεί να γίνει έγκαιρα η διάγνωση; Εάν οι γονείς δουν ότι το ρουθουνίζει που σημαίνει μπουκωμένη μύτη , το βράδυ αναπνέει με το στόμα ανοιχτό, μπορεί να ροχαλίζει, η και κατά τη διάρκεια της ημέρας έχει το στόμα ανοιχτό, μπορεί να κουράζεται εύκολα, να έχει υπνηλία και να δυσκολία στη συγκέντρωση στο σχολείο , τότε πρέπει να απευθυνθούν σε ΩΡΛ.

Τα κρεατάκια αφαιρούνται στο χειρουργείο με γενική νάρκωση και ανάλογα με την περίπτωση συνδυάζεται και παρακέντηση τυμπάνων η και αμυγδαλεκτομή αν συνυπάρχει και υπερτροφία αμυγδαλών.

 

Το ιατρείο βρίσκεται στην περιοχή της Πρέβεζας. Ο σύγχρονος και διαρκώς εμπλουτιζόμενος εξοπλισμός του…
μπορεί να υποστηρίξει μία ολοκληρωμένη ΩΡΛ εξέταση.

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Πρέβεζα

Σχέσεις εμπιστοσύνης

Μπάθα Χριστίνα

Επιθυμία μου και επιδίωξη μου, να χτίζονται μεταξύ ιατρού και ασθενών σχέσεις εμπιστοσύνης.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, μέσω της φόρμας επικοινωνίας που διαθέτει η ιστοσελίδα orlpreveza.

Κοντά σας κάθε στιγμή..

+30 26820 61234
Λ. Ειρήνης 19 Πρέβεζα
info{at}orlpreveza.gr